Gehele blad

Lokaal zuiveren afvalwater recreatieterreinen Veluwe?

- Berichten
- Oud en nieuw
- Ondersteuning Global Nereda® Academy
- Ten Velde met van der Velde
- Lokaal zuiveren afvalwater recreatieterreinen Veluwe?
- Opleiding voor ‘pompmonteur’ gaat (eindelijk) van start
- Opheusden pakt wateroverlast Smachtkamp rigoureus aan
- Hergebruik van regenwater biedt oplossing voor watertekorten
- Optimalisatie van drukriolering door aanpak storingen
- De rioolkinderen van Roemenië
- Start innovatieproject Schone Maaswaterketen
- Water volgens Wouter
- Wereldleiders vrezen voor een watercrisis
- Veel meer wateroverlast door betegelde tuinen

Vlaams katern
- Waterplan voor Antwerpen
- ‘Pesticiden belanden nog te vaak in het oppervlaktewater’
- Aquafin geeft groene obligatie uit
- Welke impact heeft gezuiverd afvalwater op de waterloop?
- Bedrijfsnieuws
4

Berichten

Amsterdam investeert in regenbestendige stad
Rioolwaterzuivering Zwolle wordt energiefabriek
‘Grondwater kan op veel plekken op aarde opraken‘
Wetterskip Fryslân investeert in waterbeheer
Renkum vervangt negen kilometer riolering
Minder regels voor proeftuin ‘The Green Village’
Project ‘Boeren voor Drinkwater Overijssel‘ boekt resultaat
CDA Oudenbosch vraagt opheldering over breuk afvalwaterpersleiding
Vallei en Veluwe: euro meer waterschapsbelasting
8

Oud en nieuw

De maand december leent zich er goed voor: mijmeren over het afgelopen jaar (verleden) en mijlpalen zetten voor het volgende jaar (toekomst). Voor het vakblad Riolering is het niet anders. Dit jaar werd afscheid genomen van de oude hoofdredacteur en wordt de nieuwe verwelkomd. In dit artikel wordt kort teruggeblikt, maar vooral vooruit gekeken…
10

Ondersteuning Global Nereda® Academy

Een opmerkelijke samenwerking tussen internationaal advies-, ingenieurs- en projectmanagementbureau Royal HaskoningDHV en Wateropleidingen. Doel is om een Global Nereda® Academy op te zetten en de wereldwijde doorbraak van de Nederlandse Nereda technologie voor afvalwaterzuivering te ondersteunen. De eerste opleidingen zijn inmiddels georganiseerd.
11

Keutels kijken

Het eerste artikel dat ik lang geleden schreef voor deze serie in het vakblad Riolering had als titel ‘Even kijken is altijd beter’. Het ging erover dat je altijd buiten moet gaan kijken wat er aan de hand is als er een melding is geweest of als er een projectsuggestie is gedaan. Nu de sprong van mijn eerste artikel naar vandaag: geldt de uitspraak ook als het gaat om je eigen keutel? Of die van je collega’s? In de toekomst misschien wel! Echt?
12

Lokaal zuiveren afvalwater recreatieterreinen Veluwe?

In het buitengebied van de gemeenten Ede en Barneveld wordt het afvalwater afgevoerd met drukriolering. Vanwege de toenemende verstedelijking en functieverandering in het buitengebied (agrariër begint mini-camping, camping wordt recreatieterrein met chalets/ huizen, nieuwe kleinschalige bedrijvigheid) wordt geleidelijk aan de drukriolering steeds zwaarder belast.
14

Opleiding voor ‘pompmonteur’ gaat (eindelijk) van start

Al sinds de oprichting van Kennis van Pompen, nu meer dan elf jaar geleden, lopen we er steeds vaker tegen aan dat medewerkers van gemeenten, installatiebedrijven en aannemers op zoek zijn naar een opleiding voor ‘pompmonteur voor rioolgemalen’. Tot nu toe bestaat deze niet en zijn geïnteresseerden aangewezen op interne opleidingen bij de aannemers en fabrikanten. En/of moeten medewerkers bij gemeenten het zichzelf aanleren in de praktijk of wordt de kennis overgedragen via een (oudere) collega.
16

Opheusden pakt wateroverlast Smachtkamp rigoureus aan

‘Waterdrama in badkuip van Opheusden’. ‘Opheusden dweilt na wolkbreuk’. ‘Zestig woningen ondergelopen na wolkbreuk’. Zomaar een greep uit de krantenkoppen die de voorpagina’s sierden op 11 juli 2014. Extreme regenbuien, die in de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 juli 2014 over de gemeente Neder-Betuwe trokken, leidden met name in Opheusden tot ernstige wateroverlast en schade aan woningen.
18

Hergebruik van regenwater biedt oplossing voor watertekorten

Wetenschappers van Stanford University bekijken de mogelijkheid om regenwater op te vangen en te hergebruiken in regio’s, zoals het westen van de Verenigde Staten, waar grote droogte heerst. Steden als San Francisco, San Diego of Los Angeles zouden niet bestaan zonder de systemen die water naar alle uithoeken van die steden te brengen’, zegt professor ingenieurswetenschappen Richard Luthy op de website van Stanford.
19

Optimalisatie van drukriolering door aanpak storingen

In het Bestuursakkoord Water 2011 is landelijk een opgave afgesproken om de verwachte stijging van uitgaven in de afvalwaterketen te verminderen. Deze afspraken zijn in een regionaal feitenonderzoek vertaald naar een besparingsopgave van € 9,4 miljoen per jaar in 2020 (‘minder meer’) voor het samenwerkingsverband Achterhoek . Er liggen winstkansen voor de drukriolering, met name op het vlak van kostenbesparingen
22

De rioolkinderen van Roemenië

Maart 2015. In Valkenswaard spreek ik oprichter Theo van Hoof van Stichting S.O.S. Straatkinderen. Hij vertelt me over zijn werk en ervaring als hulpverlener voor de daklozen en verslaafden in Nederland en over zijn grote passie: het werk voor de straat- en rioolkinderen in Roemenië. En na het zien van een video over het leven van de kinderen in de riolering van Boekarest besluit ik om me te gaan inzetten voor deze uiterst kwetsbare groep.
24

Start innovatieproject Schone Maaswaterketen

De Maas kan en moet schoner. Met dat doel hebben de waterschappen en drinkwaterbedrijven langs de Maas, STOWA en het ministerie van Infrastructuur en Milieu de handen ineengeslagen. Zij onderzoeken een nieuwe zuiveringstechnologie om medicijnresten en andere microverontreinigingen uit het afvalwater te halen. Ook brengen de onderzoekers in beeld welke positieve gevolgen het toepassen van extra zuivering heeft voor natuur, recreatie en de betrouwbaarheid van de Maas als bron voor de drinkwaterproductie.
25

Up, Down of Door

In het buitengebied zijn in het verleden honderden miljoenen geïnvesteerd in drukriolering en iba’s. Intussen nadert het moment dat er moet worden vervangen – eerst mechanische installaties, later ook meer. Ook dat gaat om grote bedragen. Tijden en inzichten zijn veranderd en de keuzes van toen zijn niet per se wat we nu zouden kiezen.
26

Wereldleiders vrezen voor een watercrisis

Het is een les die Nederlanders al leren als ze nog op een krukje voor de wastafel staan: tijdens het tandenpoetsen, kraan dicht. Dagelijks gebruiken Nederlanders 119 liter water, melden onderzoekers van TNSNipo. Maar dat is slechts een druppel, vergeleken met het water dat we niet zichtbaar verbruiken.
28

Veel meer wateroverlast door betegelde tuinen

Bijna de helft van alle Nederlandse tuinen liggen vol met stoeptegels. En dat zorgt voor grote problemen met wateroverlast, zeker nu er meer regen valt door klimaatverandering.
29

Vlaams katern

Waterplan voor stad Antwerpen
‘Pesticiden belanden nog te vaak in het oppervlaktewater’
Aquafin geeft als eerste bedrijf in België groene obligatie uit
Welke impact heeft gezuiverd afvalwater op de waterloop?
Nieuwe economische serie hogedrukpompen KSB
Joosten Kunststoffen klaar voor de toekomst
KWT introduceert nieuwe waterdichte schuifafsluiter
Xylem lanceert nieuwe pomp- en mixer
Introductie scharnierende afdichtingen
Eerste gezamenlijke waterzuivering bedrijven in Nederland