Gehele blad

Waartoe dient de facilitaire dienst?

4

Waartoe dient de facilitaire dienst?

Zijn facilitair medewerkers zich bewust van het nut van hun functie? We vroegen het aan iemand uit de praktijk, Erik de Jonge van de voor facilitaire kwaliteiten onderscheiden afdeling ANWB/Business Services, en Kay Sijbrandij die namens Integron onderzoek doet. ‘Facilitaire mede- werkers kunnen klanttevredenheid overschatten en bij goed functioneren levert facilitaire dienstverlening waarde op voor organisaties.’
7

Extra toezicht leidt tot vermindering energieverbruik

Extra toezicht op energiebesparing bij bedrijven leidt tot een vermindering van het energieverbruik. Dat meldt Omgevingsdienst NL na bijna vierduizend extra inspecties van kantoren, scholen, zwembaden, sauna’s en sport-accommodaties.
7

Zakelijk WhatsApp leidt tot irritaties

WhatsApp wint steeds meer terrein op de werkvloer en staat inmiddels op de vierde plek in het rijtje van meest gebruikte communicatiemiddelen op de werkvloer. Alleen email, mobiele en vaste telefoon worden vaker gebruikt. Ondanks de populariteit van deze zakelijke communicatietool zorgt een gebrek aan gedragsregels echter ook voor wrijving op de werkvloer.
9

Lancering platform overbodige voorraden

Begin september is DEPOT4 van start gegaan. Het is een portal waar klanten onder meer oude voorraden en onderdelen kunnen aanbieden en kopen.
9

Substantiële huurgroei in komende jaren

De huurprijzen zullen in de komende periode substantieel gaan groeien met percentages oplopend tot 5% per jaar. Deze forse huurgroei wordt ingegeven door de gezonde economische situatie in combinatie met een beperkt actueel aanbod en zeer beperkte nieuwbouw. Dit geldt met name in de grote steden. Dit staat in het onderzoeksrapport van vastgoedadviseur Savills, genaamd Dutch Market in Minutes – ‘Indian summer’ by expected rental growth.
9

Laat je auto twee maanden staan

In Zuidas vond al twee maal het Mobility as a Service (MaaS) experiment Zuidas Mobility Experience plaats. Nu is er ook een stedelijk MaaS initiatief waar alle Amsterdammers aan mee kunnen doen.
11

OSB eist rectificatie van minister

Schoonmaakbranchevereniging OSB is bepaald niet te spreken over de conclusies uit een onderzoek naar platformwerk. In een brief aan minister Koolmees eist de branchevereniging rectificatie.
11

Soldaten in hun hemd

Een groep van zo’n duizend Nederlandse militairen moet zelf extra isolerende onderkleding kopen voor een oefening in Noorwegen. Het ministerie van Defensie heeft de kleding niet op voorraad en staatssecretaris Visser zegt dat er sprake is van een ‘uitzonderingssituatie‘. De Tweede Kamer is verbijsterd.
11

Agenten mogen niet flipperen

De nieuwe politieauto’s beschikken over een leuk speeltje; flippers op het stuur om sportiever te kunnen rijden. Helaas voor de agenten: de flippers zijn vastgelijmd.
13

Geen inzage in bonnetjes Europarlementariërs

Het Europees Parlement mag weigeren inzage te geven in documenten over de onkosten van Europarlementariërs. Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie in een zaak die drie jaar geleden werd aangespannen door een groep journalisten uit alle 28 EU-landen.
13

Gemeente koopt openbare verlichting terug

De uitbesteding is geen succes gebleken en daarom koopt de gemeente De Ronde Venen alle straatverlichting terug van het bedrijf CityTec. Voor 2,45 miljoen euro is de gemeente vanaf januari weer eigenaar van alle straatverlichting. De gemeente wil het pad van duurzame verlichting op en met de overname wordt jaarlijks bijna 2 ton aan leasekosten bespaard.
15

Zzp’er drinkt veel koffie

Nederlanders drinken, vergeleken met de rest van de wereld, behoorlijk wat koffie. Het is ingeburgerd in het werkleven: op vrijwel ieder kantoor is de koffie gratis verkrijgbaar. Maar het zijn uiteindelijk de thuiswerkers en zzp’ers die het gemiddelde flink omhoog tillen.
15

Bermgras nieuwe grondstof?

De regio Zuidwest-Drenthe onderzoekt de mogelijkheden om bermgras te gebruiken als grondstof voor diverse toepassingen. Hierin werkt de regio samen met diverse onderwijsinstellingen en partners in het bedrijfsleven. De Provincie Drenthe ondersteunt de initiatieven met een subsidie van iets meer dan € 70.000.
15

Omzetstijging zakelijke dienstverlening versnelt

De omzet van de zakelijke dienstverlening steeg in het tweede kwartaal van 2018 met 8,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De stijging was hoger dan in het eerste kwartaal (7,5 procent). Het is de hoogste stijging in ruim twee jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral de omzetten van ingenieurs en de rechtskundige dienstverlening groeiden meer dan een kwartaal eerder. Wel wordt een tekort aan personeel als een belemmering gezien.
17

Werkgever luister niet naar akoestiekklachten

Omgevingsgeluid is een van de grootste ergernissen in open kantoorruimtes en kantoortuinen; de meerderheid (59%) van de werknemers ondervindt hier hinder van. Geklets van collega’s, harde ringtones en luidruchtige telefoongesprekken zijn daarbij de grootste irritaties. Naast dat continu omgevingsgeluid afleidt, kan het op de lange termijn ook fysieke klachten veroorzaken. Toch staat een goede akoestiek op de werkvloer maar bij zeer weinig werkgevers op de agenda. Zo blijkt uit onderzoek van Specsavers.
17

Laat werklaptop thuis bij zakenreis naar China

Bedrijven en instellingen die met de Nederlandse premier Mark Rutte en andere bewindspersonen in het voorjaar op handelsmissie gingen naar China, kregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken het advies om de gewone werklaptop thuis te laten en de smartphone niet aan te zetten. De Chinese overheid controleert namelijk alles. Ook in Rusland, Iran en Turkije is het tricky.
19

‘Het is geen mens, het is een machine’

De komende jaren zullen we in toenemende mate in gesprek gaan met onze apparaten, onze huizen, onze auto’s. De verwachting is dat dit de belangrijkste manier van communicatie met onze technologie wordt. Onderzoeksbureau Gartner schat dat dertig procent van onze interactie met technologie in 2020 ‘gesprekken’ met slimme apparaten zullen zijn.
19

Kazernekeuken nog altijd gesloten

De keuken op de Johan Willem Frisokazerne in Assen is al ruim drie maanden gesloten. Daartoe werd begin juni besloten nadat er grote gebreken waren geconstateerd. Sindsdien worden in het restaurant nog wel broodmaaltijden geserveerd, maar warm eten wordt er niet meer gekookt. De militairen op de kazerne moeten zich sindsdien tevreden stellen met magnetronmaaltijden. Een noodkeuken gaat nu dienen als tijdelijke voorziening.
22

Sturende rol bhv’ers bij vluchtroutes

Het effect van vluchtrouteaanduidingen is beperkt. Vluchtroutes hebben weinig nut, tenzij gebouwgebruikers door bhv’ers regelmatig op het bestaan ervan worden gewezen. Mensen hebben bij een brand doorgaans namelijk nauwelijks oog voor vluchtwegaanduidingen. Zij volgen automatisch de weg waarlangs ze zijn binnengekomen. Een actieve, sturende rol van de bhv-organisatie is noodzakelijk.
23

DAFW op 650 locaties

Cateraars van het Rijk laten tot en met 16 oktober op meer dan 650 locaties zien hoe zij werken aan gezond, veilig en duurzaam voedsel. De betreffende cateraars en hun opdrachtgevers doen mee aan de DAFW18 (Dutch Agri Food Week).
23

Aantal legionellabesmettingen in 1 jaar 35% gestegen

Het aantal legionellabesmettingen in Nederland is flink gestegen. In het eerste halfjaar van 2018 zijn ongeveer 35 procent meer legionellagevallen gemeld dan een jaar geleden. Vorig jaar waren er rond de zomer 190 slachtoffers, nu zijn het er al 260. Dat blijkt uit cijfers van de Atlas Infectieziekten. Oorzaken van deze stijging zijn onder andere het warmere weer en het feit dat meer ouderen – een risicogroep – langer actief op reis gaan.
23

Zeventig studenten delen een stinkkeuken

Eerstejaars studenten klagen over de noodhuisvesting van Idealis op het voormalig kazerneterrein in Ede. Ze moeten met twee personen op een kamer, vinden de wc’s en douches vies en delen de keuken met 70 andere studenten.
24

Investeren in herscholing oudere werknemers

In recent onderzoek – uitgevoerd door Oliver Wyman en Mercer – is gekeken naar de risico’s die ontstaan vanuit het samenspel tussen een ouder wordende beroepsbevolking en de opkomst van automatisering. De kans dat oudere werknemers worden vervangen door robots of andere vormen van automatisering – het zogeheten verdringingsrisico – is zo’n 50%.
24

‘Teambuildingsuitjes werken niet’

Goede samenwerking begint niet met een goede relatie of onderling vertrouwen, het begint juist met aandacht voor individuele motivatie. En met die kennis is een potje boerengolf of een kookworkshop een stuk minder relevant geworden als teambuildingactiviteit. Veel bedrijven organiseren soortgelijke teamuitjes, maar deze zijn zelden nuttig, betoogt ervaringsdeskundige Carlos Valdes-Dapena.
24

Onderzoek naar logistieke stromen met HvA

GBC Zuidas doet samen met de Hogeschool van Amsterdam onderzoek naar logistieke stromen bij een aantal van haar participanten. Van 3 september tot 15 oktober staan twee teams van de HvA opleiding Logistiek bij de poort van een aantal grotere bedrijven met een eigen gebouw, om leveranciers te ondervragen.
25

Meer kans op MS door gebruik oplosmiddelen

Schoonmakers, schoonheidsspecialistes, schilders en decorateurs. Iedereen die in contact komt met krachtige oplosmiddelen in verfverdunners en reinigingschemicaliën maakt 50 procent meer kans op multiple sclerose (MS).
25

Veel tafeltje-dek-je maaltijden ongezond en niet lekker

Veel kant-en-klaar-maaltijden die aan huis bezorgd worden zijn te zout en bevatten te weinig groente. Dat meldt de Consumenten-bond die er uitgebreid onderzoek naar deed. Ook de smaak houdt niet over, vinden experts.
25

Bijna tweederde heeft IoT-problemen

Anderhalve keer per dag (gemiddeld) ondervinden gebruikers van IoT-apparatuur problemen met het systeem. 64% van de gebruik-ers overkomt dat regelmatig. Dit blijkt uit onderzoek dat Opinium Research onder 10.000 respondenten heeft uitgevoerd in opdracht van Dynatrace, gespecialiseerd in software intelligence.
26

Op de werkvloer levert groen geld op

Groenspecialisten weten al jaren dat groen niet alleen een esthetische meerwaarde heeft, maar ook op vele andere terreinen voor meer waarde kan zorgen. Dat deze vakmensen overtuigd zijn van de bijzondere mogelijkheden van hun werkveld en product is vanzelfsprekend. Steeds meer onafhankelijk en wetenschappelijk onderzoek onderbouwt het standpunt van groenspecialisten: groen levert geld op.