Gehele blad

Duurzaam inkopen een wassen neus

Gehele blad
4

Nieuws, met onder andere:

- ‘EU ondermijnt bescherming informatie‘
- Leerlingen in noodgebouw door bevingen
- Ziekenhuizen onder vuur om snoepautomaten
- Nieuw datacenter voor UMCG
- ‘Mogelijkheden zonne-energie onbenut‘
- Conditionering in gebouwen Bavaria
- Mobiele apps in opkomst
- Agenda/Bob
12

Duurzaam inkopen een wassen neus

Nederland is haar internationale koploperspositie op het gebied van duurzaam inkopen kwijtgeraakt. In de praktijk komt er weinig terecht van de ambitie van overheden om duurzaam in te kopen. Dat concludeert een coalitie bestaande uit MVO Nederland, De Groene Zaak, Social Enterprise NL, NEVI, MKB-Nederland en VNO-NCW.
14

Ledlicht wellicht ongezond

Ledlicht kan gezondheidsrisico‘s met zich meebrengen, en daar moeten consumenten op gewezen worden, vooral omdat we er met zijn allen steeds meer aan worden blootgesteld. Dat stelt de Gezondheidsraad.
15

Pleidooi voor digitaal procederen

Steeds meer advocaten werken digitaal, maar nog lang niet allemaal. De meeste advocaten werken met name met papieren dossiers. Maar vroeg of laat zullen alle advocaten moeten overstappen naar een digitale aanpak. Want met het wetsvoorstel Programma Kwaliteit en Innovatie rechtspraak (KEI) wordt digitaal procederen verplicht. Dit betekent dat advocaten processtukken digitaal moeten gaan indienen. Dit is een grote overstap, maar documentmanagementsystemen kunnen uitkomst bieden. Hoe werkt het? Wat voegen ze toe?
18

Lift buiten gebruik met één rol tape

Organisaties zijn pas écht duurzaam met fit personeel. Fitte collega‚Äôs presteren beter en zijn productiever. Vandaar dat steeds meer werkgevers de levensstijl van hun werknemers willen beïnvloeden. Maar wel met zachte hand, zonder hen te beperken in hun keuzevrijheid. Over de opkomst van nudging op de werkvloer.
20

Duurzaam Gezond kent geen grenzen

Het reduceren van voedselverspilling is binnen de zorg één van de voornaamste aandachtspunten. Zowel cure als care zijn nadrukkelijk op zoek naar manieren om dit te realiseren. Een interregionaal project met diverse partners leverde in het Nederlands-Duitse grensgebied al fraaie resultaten op. Die werden gedeeld tijdens het seminar ‘Slimmer eten en drinken in de zorg‘, wat recent in Nijmegen werd gehouden.
23

‘Inspiratie door innovatie‘

De behoefte aan innovatie binnen facilitair en inkoop is groot. En bij overheid en bedrijfsleven staat de rol van inkoop bij het realiseren van die innovaties na het symposium ‘Inspiratie voor Innovatie‘ van 27 januari op de Haagse Hogeschool stevig op de kaart.
24

Koffie: meer keuze, meer kwaliteit

Het is misschien wel de belangrijkste facilitaire basisvoorziening in een organisatie: koffie. Het onderwerp blijft ons bezighouden en iedereen heeft er wel een mening over. De afgelopen jaren zijn er flinke verschuivingen geweest in hoe we het liefst onze koffie op kantoor drinken. Wat zijn de opvallendste koffietrends voor 2015?
26

Kwaliteit schoonmaak geen uitgemaakte zaak

De vakbonden hebben een akkoord bereikt met de overheid over de arbeidsvoorwaarden voor de schoonmakers die in dienst komen van het Rijk. Nu de regering officieel akkoord is met de inbestedingsplannen treden de komende acht jaar - afhankelijk van de lopende schoonmaakcontracten - steeds meer schoonmakers in dienst van de overheid. Tegenstanders schreeuwen moord en brand, de kwaliteit van de schoonmaak ligt namelijk onder vuur. VSR-KMS kwaliteitsadviseur Diana Driessen-Kroon denk dat echter anders over: ‘Daar ligt een belangrijke rol voor de facilitair manager. Uitdaging is het vinden van de juiste mensen op de goede plek in de transitieperiode.‘
28

Veilig ontruimen begint bij gebouwbeheer

De gebouwbeheerder is verantwoordelijk voor de veiligheid van het personeel en de bezoekers. Het veilig ontruimen van een gebouw is belangrijk om te voorkomen dat mensen in een onveilige situatie terecht komen. Hierbij speelt de noodverlichting een essentiële rol. Tijdens de levensduur van de noodverlichtinginstallatie zorgt de gebouwbeheerder ervoor dat deze in goede conditie verkeert. Maar veilig ontruimen betekent meer dan dat.
30

Bedrijfs- en productinfo

- Totaaloplossing voor digitaal leren
- Online boekingssysteem
- Online onderhoudsmodule
31

Personalia

- prinses Laurentien
- Marloes van der Meer
- Joke Lorist
- Bert Lieverse
- Maarten van Engeland
- Julian Versmissen
- Jaap Kruizenga
- Maarten Hajer