Gehele blad

De noodzaak van noodverlichting

Gehele Blad
4

nieuws

- Verbouwing Rijksmonument mogelijk stilgelegd
- Mini kruidenkasje nu ook in bedrijfsrestaurant
- Productiviteit lijdt onder slechte werkplek
- Onderhoudskosten Van Nelle Fabriek torenhoog
- Beste menu in St. Elisabeth ziekenhuis
- Uitvaartcentra krijgen hotelachtige allure
- Minder vlees op ministeries
12

Beursgenoteerde bedrijven koplopers groene gebouwen

De kantorenmarkt loopt wat betreft energiezuinige gebouwen voor op andere segmenten in de utiliteitsbouw. De vraag naar groene huisvesting is vooral afkomstig van beursgenoteerde ondernemingen en institutionele beleggers. Dit heeft onder andere te maken met de intrinsieke uitgangspunten in hun bedrijfsfilosofie, maar ook met regelgeving en de verantwoording die zij willen of moeten afleggen aan klanten en aandeelhouders.
15

Zorghuizen besparen twee ton aan energie

38 zorghuizen door heel Nederland hebben tijdens de Energiestrijd Zorghuizen in drie maanden tijd € 200.000,- bespaard op energiekosten. Op initiatief van Meneer de Leeuw, Urgenda, Habion en partners is er een besparing op het energieverbruik gerealiseerd van 16 procent, met behoud van comfort en zonder voorinvestering. Zorghuis Sint Petrus uit Boekel, werd 20 maart tijdens het Lentebal, uitgeroepen tot winnaar met een besparing van 55 procent en € 20.000,-. Met 70 bewoners is dat € 286,- per bewoner.
16

De noodzaak van noodverlichting

Sterk verouderde armaturen. Niet of slecht werkende accu’s. Het zijn zomaar wat zaken waar installateurs tegenaan lopen, wanneer zij er al aan toekomen om noodverlichting in gebouwen te controleren. Gebouwbeheerders blijken allesbehalve warm te lopen om de – verplichte – noodverlichting periodiek te laten controleren. ‘Wanneer noodverlichting slecht onderhouden wordt, worden het tikkende tijdbommetjes’, waarschuwt Marcel Hogenes van Checkmore.
18

Verbinding over eigen grenzen jaagt nieuwe innovaties aan

De kracht van verbinding, de toekomst van facilitair en de uitdaging die innovatie heet. Een greep uit de thema’s op de Dag van de Vooruitgang die, mede dankzij de sprekers, het publiek veelal sterk aan het denken probeerden te zetten. Tijdens deze editie van de Dag van de Vooruitgang beoogden Hago en Yask, samen met de ruim 200 aanwezigen, de toekomst van facilitair management vorm te geven. Een toekomst waarin verbinding over de eigen bedrijfsgrenzen heen de nieuwe kracht lijkt om tot échte innovatie te komen. Met sprekende business cases uit de praktijk.
20

Routineus inkopen kost mkb de kop

Mkb-bedrijven verliezen massaal geld door intuïtief en op basis van de vertrouwensrelatie met leveranciers grondstoffen en producten in te kopen. Door deze houtje-touwtje-werkwijze vloeit ongezien waarde weg uit de organisatie en liggen faillissementen op de loer. Een professionaliseringsslag op inkoopgebied is noodzakelijk. Dat stelt Bert van der Stouwe, docent en onderzoeker bij het lectoraat Supply Management van Windesheim en tevens promovendus bij de universiteit Wageningen.
22

Koffiebeleving bij TivoliVredenburg

Voor een vaste prijs de koffieboon, de thee en het machinepark inclusief onderhoud geleverd krijgen. Dit vormt voor TivoliVredenburg de basis van de samenwerking met Douwe Egberts. Een partnership die beide partijen als uniek beschouwen. ‘De basis berust op ontzorgen en niet op het aantal kilo‘s koffie,‘ aldus Sanne van Zijst, Director Corporate
23

Vers, gezond en duurzaam eten in GreenPort NHN

GreenPort Noord-Holland Noord wil zich als één van de gezondste regio’s van Nederland op de kaart zetten. Daarvoor werd de samenwerking aangegaan met stichting Diverzio. Er zijn de voorbije maanden diverse initiatieven ontwikkeld, onder meer richting ziekenhuizen en zorginstellingen. Onder het motto ‘Lekker eten doe je samen’ werden de ervaringen gedeeld in het AFAS Stadion in Alkmaar, vergezeld van een gezond diner uit eigen streek.
24

Energiezuinig, functioneel en schreeuwend duur

Duizenden demonstranten verzamelden zich half maart in het Duitse Frankfurt om te protesteren tegen de Europese Centrale Bank (ECB). Aanleiding was de opening van het nieuwe hoofdkantoor van de ECB. Duizenden betogers grepen de gebeurtenis aan om te protesteren tegen het in hun ogen doorgeslagen kapitalisme, waarvan het nieuwe gebouw van de ECB volgens hen een belangrijk symbool is. Het is een geldverslindend project geworden (1,2 miljard euro) dat ruim twee keer zo duur uitpakte dan begroot. Vanuit bouwtechnisch, duurzaamheids- en architectonisch oogpunt is het nieuwe ECB-kantoor echter een juweeltje.
26

Het potentieel van het teveel

Anders denken is de oplossing om het potentieel in het teveel te ontdekken of een teveel in de toekomst te voorkomen. Dat was de belangrijkste uitkomst van een talkshow die Forbo Flooring organiseerde in Amsterdam naar aanleiding van de introductie van haar nieuwe Marmoleum Modular collectie. Onder leiding van designjournalist Jeroen Junte spraken Prix de Rome Architectuur- winnaar Ronald Rietveld, de talentvolle ontwerper Lex Pott (cum laude Design Academy) en de minimalistisch ‘Japanse‘ textiel- en productdesigner/architect Samira Boon over ‘Het potentieel van het teveel’. Over de gekte en extravaganza van de Salone del Mobile in Milaan, vertraagd ontwerpen, textielrupsen en Shigura Ban.
28

Corporaties profiteren van Step-subsidie

Acht maanden na openstelling van de Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (Step) is voor meer dan € 112 miljoen subsidie aangevraagd. Hiermee kunnen ruim 44.000 huurwoningen energetisch worden opgeknapt. De aanvragen komen vooral van woningcorporaties.
29

Personalia

- LLaetitia Griffith
- Jeroen Teunissen
- Leonard Ariëns
- Jesse Robbers
- Andries van Bentum
- Jan Halfman
- Daniëlle Overweg
- Erik Fledderus
- Marije Wildenborg
30

Net toilet tegen lage kosten

De laatste jaren letten bedrijven (cq. overheidsinstellingen etc) meer dan ooit op kosten en wordt er bespaard daar waar mogelijk. Deze trend heeft zich ook duidelijk voortgezet in de toiletruimte: ‘Hoe kunnen we besparen op onze kosten en dan toch nog een schone, efficiënte toiletruimte hebben?’