Gehele blad

Implementatieperiode cruciaal bij onderhoudscontract

Gehele blad
4

Nieuws

- Hotel wil 70 ton aan energie besparen
- Faciliteiten gedeeld in gerechtsgebouw
- Virussen op medische apparatuur
- Leaserijder wil bak met metallic lak
- Schoonmaker wordt handyman
- Waakhond loert op ict-blunders overheid
- Werknemer flexibeler met online tools
12

Implementatieperiode cruciaal bij onderhoudscontract

De krimp die veel facilitaire organisaties doormaken of door hebben gemaakt, heeft ook gevolgen voor de inrichting van beheer- en onderhoudsorganisaties. Daardoor blijven kansen liggen om onderhoudscontracten te optimaliseren. En dat is jammer, zo vindt Peter van Gameren, directeur van INNAX gebouwmanagement. Hij ziet in veel gevallen een gat tussen de ambities en de realiteit. ‘Het gaat echt om samenwerken’, benadrukt hij. ‘En om vertrouwen.’
14

BBN lanceert gedragscode

Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) lanceert de BBN-gedragscode. Met deze - door alle leden - ondertekende gedragscode, hoopt de vereniging een verdere bijdrage te leveren aan brandveilige gebouwen.
15

‘Hoogste tijd om kantoren te delen‘

Onlangs meldde makelaarsvereniging NVM Business dat de leegstand van kantoren in Nederland afgelopen jaar wederom is toegenomen. Eind 2014 stond ongeveer 17,5 procent van de kantoren in Nederland te huur of te koop, wat neerkomt op zo’n 8,66 miljoen vierkante meters aan kantoorruimte. Volgens facilitaire adviesorganisatie AAFM is het daarom de hoogste tijd dat ook het bedrijfsleven het concept van de deeleconomie volop gaat omarmen. ‘Helaas blijven er nog te vaak kansen liggen.’
16

Dialoog cruciaal voor duurzame inkoop

Duurzaam inkopen – loopt u ook tegen zoveel vraagtekens aan? U bent niet de enige. Een pasklare oplossing of een ‘vinklijstje’ is er nog niet. Of dat er komen gaat, is maar de vraag. Duurzaam inkopen gaat vooral om samen toewerken naar doelen. Gelukkig zijn daarvan al onverwacht veel succesvolle voorbeelden. En laat nou de voorjaarsbijeenkomst van het MVO Netwerk Zorg over duurzame inkoop toevallig nét plaatsvinden op zo’n plek.
18

‘Werkplek verandert voorgoed door moderne ergonomie‘

Er wordt veel geschreven over technologische snufjes die we vinden in moderne, intelligente auto’s. Tegenwoordig kent een voertuig zelf zijn positie op de weg, voelt een auto wanneer het kan invoegen op een andere baan en geeft de auto via de stoel een waarschuwingstrilling als een slaperige automobilist bij de les gehouden moet worden. Dit soort technologische innovaties waarmee ons leven veiliger en eenvoudiger wordt, gaat zich ook uitbreiden naar de werkvloer.
21

Van garage naar kunsthal

Gebouwbeheerders moeten zich steeds meer laten leiden door het idee dat de invulling van een pand maar tijdelijk is. Het tempo waarin de vloer- en gebouwindeling verandert, neemt razendsnel toe. Mede door de economische onzekerheid, wordt er steeds vaker gekozen om voor bestaande, leegstaande gebouwen eerst een tijdelijke oplossing te vinden, voordat wordt overgegaan tot al te drastische maatregelen. Een goed voorbeeld is de Citroëngarage aan het Amsterdamse Stadionplein. De hoofdstad krijgt daarin zijn eigen Kunsthal, geïnspireerd op de Rotterdamse versie.
22

Praktisch draaiboek voor IT-beveiliging

Informatiebeveiliging is niet langer alleen een IT-aangelegenheid, het is inmiddels een uiterst belangrijke zorg voor de businesskant van de organisatie geworden. Dit komt onder andere door de wereldwijde golf van high-profile inbraken bij veel vooraanstaande bedrijven en de daaruit voortvloeiende reputatieschade en financiële gevolgen. Sterker nog: veiligheid is hiermee een verantwoordelijkheid voor het gehele bedrijf geworden.
24

Afwatering wordt zwaar onderschat

Nederland heeft te weinig aandacht voor de afwateringsproblematiek. De afvoer van regenwater is een nijpend en alsmaar groter wordend probleem. Particulieren zijn hier niet mee bezig; bewoners bestraten de tuin en klaar. Maar ook bedrijven en overheden hebben het veel te laag op hun prioriteitenlijstje staan. Dit stelt Paul Gruson, expert op het gebied van afwatering.
26

Databeveiliging hoger op agenda

De aandacht voor informatiebeveiliging neemt bij gemeenten sterk toe. Toch is er door gebrek aan tijd, kennis en geld vaak moeite die ‘awareness’ om te zetten naar eenduidig beleid en uitvoering. Bedrijven springen in op dit probleem door materiekennis en softwareoplossingen aan te bieden.
27

PERSONALIA

Graham Bevington
Roland Jonkhoff
Madeleine Maaskant
Richard Bruins
Jan Willem van de Groep
28

Meer beleving binnen fm met apps

Dolmans Facilitaire Diensten heeft FacilityApps omarmd voor de implementatie van apps op de werkvloer. Het contract voor twee jaar is onlangs getekend en de inrichting en implementatie van de app inclusief een koppeling met het bestaande FMISsysteem zijn al gerealiseerd. Dolmans wil met FacilityApps een stap verder zetten voor een goede beleving binnen de facilitaire dienstverlening.
29

NIEUWSBRIEF

We mogen dan in het digitale tijdperk leven: toch worden er nog altijd heel wat documenten op papier vastgelegd en vervolgens op traditionele wijze opgeborgen. Digitaal archiveren, in de cloud of elders, wordt nog steeds niet voor elk document toegepast. Voor al die papieren documenten is het zaak om een slim opbergsysteem te kiezen. Want slim opbergen betekent: meer mobiliteit op de werkvloer.