Gehele blad

Gebouwdossier kan veel brandschade voorkomen

Gehele Blad
4

Nieuws

- Energielabel A voor Nieuw Kronenburg
- Namen van schoonmakers onbekend
- Restauratie monumenten zeer waardevol
- Overheidsbrede samenwerking rond wifi
- Vitaal beleid zorgt voor topprestaties
- Thuiswerken wordt wettelijk recht
- Werknemers onbekend met mobiliteitsbudgetten
12

Gebouwdossier voorkomt brandschade

Dat de privacy wel eens in het geding kan komen, is hij zich van bewust.Maar voor Charles Meijer, programma-adviseur risicobeheersing brandweer Nederland is het klip en klaar: een gebouwdossier kan veel leed en ellende voorkomen. ‘Tachtig procent van de branden in Nederland is vermijdbaar. Het brandrisico bepaal je zelf. Een goed gedocumenteerd en openbaar gebouwdossier geeft operationele informatie waar de brandweer zijn voordeel mee kan doen. Het scheelt aanzienlijk als we precies weten wat er precies achter een deur zit.’
14

Bouwen in de zorg: een zorg?

Wanneer wordt de facilitair manager als volwaardig lid betrokken bij het bouwproces? Een essentieel kwestie die aan de orde kwam tijdens het voorjaarssymposium van FMGezondheidszorg, dat onlangs plaatsvond in Dordrecht.Op uitnodiging van EGM architecten kwamen zo’n 80 geïnteresseerden naar de locatie aan het water om zich te verdiepen in de ontwikkelingen in de zorgbouw in Nederland.
16

Vast in de lift. Wat dan?

Een groot deel van Noord-Holland en Flevoland werd op 27 maart getroffen door een grote stroomstoring. Brandweer en liftmonteurs hadden hun handen vol om opgesloten liftpassagiers te bevrijden. Dat resulteerde in lange wachttijden. Soms probeerden opgesloten passagiers zichzelf te bevrijden. Heel gevaarlijk, aldus Koos van Lindenberg, voorlichter bij het Liftinstituut. Om ongelukken in de toekomst te voorkomen, moeten personen beter worden getraind om liftpassagiers te bevrijden.
18

BAM gaat nu ook stofzuigen

Het komt steeds vaker voor dat bouwers ook zorgen voor de schoonmaak, de energievoorziening en het beheren van de receptie van een gebouw. Zo gaat BAM behalve de bouw ook de schoonmaak van het Zaans Medisch Centrum (ZMC) voor zijn rekening nemen. Beide partijen zijn dit onlangs overeengekomen. Het contract heeft een duur van 25 jaar.
19

Klaslokalen ingericht op ‘active learning‘

Adviesbureau Ponte maakt sinds kort gebruik van de principes van ‘active learning’, een model dat verschillende vormen van leren faciliteert. Het ontwerp en de inrichting van verschillende ruimtes binnen Ponte is hierop aangepast. Dit moet ten goede komen aan de begeleiding van haar studenten.
21

Hoogwaardige inrichting voor Lage Landen

Le Mermoz, het Frans kantoor van De Lage Landen, is recent opnieuw ingericht. Er zijn in totaal 350 werkplekken gerealiseerd. Architectuur en inrichting zijn volledig op elkaar afgestemd.
22

‘Private lease in de lift‘

Binnenkort kan in de XL-winkels van Albert Heijn een ‘winkelwagentje‘ worden aangeschaft. Althans, een boodschappenwagen in de vorm van een Hyundai. Bij de grootgrutter wordt het namelijk mogelijk om een leasecontract voor auto‘s van het Zuid-Koreaanse merk af te sluiten. ‘Private lease wordt steeds aantrekkelijker.’
23

Gulden Feniks beloont renovatie en transformatie

De belangstelling voor de NRP Gulden Feniks, de enige vastgoedprijs voor projecten in de bestaande voorraad, is onverminderd groot. Een recordaantal van 111 inzendingen heeft tot uiteindelijk 10 genomineerden geleid. Deze zijn verdeeld over drie categorieën: transformatie, renovatie en gebiedstransformatie. De winnaars worden 3 juni bekend gemaakt op de Provada.
26

Technologie haalt meer uit beveiligingsstrategie

De tijd dat beveiliging binnen organisaties een op zichzelf staande afdeling was, is voorbij. Security-professionals krijgen in hun werk steeds vaker te maken met andere disciplines binnen én buiten de organisatie en hebben behoefte aan geïntegreerde informatie om hun beveiligingsstrategie op te baseren.
27

‘Investeer nù in informatiehuishouding‘

Bedrijven moeten nu investeren in hun informatiehuishouding, omdat het over paar jaar wel eens te laat kan zijn. Dat was een belangrijke conclusie van een kennissessie rond het prikkelende thema ‘Is onze digitale toekomst werkelijk papierloos?’, die Veenman, specialist op het gebied van Integrated Document Management, onlangs hield. Sprekers van de UvA, Decos en Xilio gaven hun visie op de rol van papier binnen de organisaties van de toekomst.
30

Paspoort maakt werken op dak veiliger

Sociale partners in de platte dakenbranche hebben een opvallend nieuw arbeidsmarktinstrument: het digitaal Dakpaspoort. Dit vakpaspoort voor werkgevers, werknemers en flexkrachten in de BIKUDAK (Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingssector) is een online tool (een app) om eerlijk, vakbekwaam en veilig werken te bevorderen en te borgen.