Gehele blad

Studenten Universiteit Twente kiezen zelf koffieleverancier

Gehele Blad
5

Katern Huisvesting

- Verplichte handhaving energielabel voor utiliteitsgebouwen
- Twee Snoeken buigt zich over Rijkskantoor Breda
- Slopen kantoren niet de oplossing voor leegstand
9

Katern Binnenklimaat

- Energieneutraal raadhuis in Krimpen aan den IJssel
- Gelderland gaat door met controle scholen
- Gevel lost problemen binnenklimaat op
13

Help! Plaagdieren op het terrein!

Wie aan mensvriendelijke gebouwen denkt, denkt aan gastvrijheid. Dat geldt voor de horeca, voor zorginstellingen en ook voor facilitair gebouwbeheer in het algemeen. Maar die gastvrijheid geldt niet alleen voor menselijke medewerkers en gasten. Ook dieren voelen zich tot gebouwen aangetrokken want ook voor hen is daar meestal volop voedsel en subtropische hotelaccommodatie te vinden.
18

Studenten Universiteit Twente kiezen zelf koffieleverancier

Wie democratisch gekozen koffie wil drinken, kan komende zomer terecht bij de wetenschappers van de Universiteit van Twente. Daar konden studenten en medewerkers kiezen welke aanbieder de komende drie jaar de universiteit van koffie gaat voorzien. Niet de kwaliteit of de prijs bepalen de keuze, maar welk merk met de lekkerste smaak de meeste stemmen verzamelt. In Twente vindt de democratisering van koffiedrinken plaats.
19

Bedrijven geven hun gasten geen warm onthaal

Het is slecht gesteld met de ontvangst van bezoekers door Nederlandse bedrijven. Zo heeft bijna de helft van de organisaties geen receptionist(e) in dienst, en biedt ruim één op de drie (37 procent) bedrijven hun gasten niets te drinken aan. Dit blijkt uit een gastvrijheidonderzoek van hospitalityorganisatie Welkom! waaraan 1000 werkende Nederlanders deelnamen.
20

Duurzamer ondernemen vraagt om omarmen technologie

Duurzaamheid is veel meer dan een hip, groen stickertje om op het bedrijf te plakken: steeds vaker is het een strak geformuleerde bedrijfsstrategie. Volgens onderzoek (MIT Sloan/BCG 2013) geeft 62% van de organisaties aan dat een duurzaamheidsstrategie noodzakelijk is om concurrerend te zijn. Bij 40% van de organisaties staat duurzaamheid dan ook permanent op de managementagenda. En hoewel iedereen weet dat een betere wereld bij henzelf begint, meent het merendeel van de Nederlanders toch dat niet zijzelf maar de overheid en het bedrijfsleven verantwoordelijk zijn voor de verduurzaming van de samenleving. (GfK, oktober 2014) Als argument geven de ondervraagden aan dat juist bedrijven produceren en vervuilen en beschikken over de nodige kennis en middelen ten aanzien van verduurzaming. Voor het bedrijfsleven ligt er dus een belangrijke taak om zelf in te zetten op duurzaamheid, en tegelijk om werknemers optimaal te faciliteren in het nemen van verantwoordelijkheid op dit gebied.
23

Omgevingsscan, de dialoog tussen mens en omgeving

Hoe kun je een gebouw fysiek en mentaal optimaal inzetten voor je organisatie? Het gebruik en de beleving van gebouwen hebben zich de laatste jaren niet parallel aangepast aan de snelle veranderingen in organisaties na de crisis van 2008.
26

Meest gebruikte vloer maakt slag en is klaar voor toekomst

onderLinoleum - de meest toegepaste vloer van Nederland; er ligt op dit moment zo’n 65 miljoen vierkante meter in ons land - is een slag aan het maken die de vloerbedekking moet klaarstomen van een nog succesvollere toekomst. Met de introductie van Marmoleum Modular vanaf april probeert Forbo Flooring het enigszins institutionele imago van linoleum voorgoed achter zich te laten en architecten en designers te inspireren om de good old favorite ook meer ‘thuis’ of op hippe plekken toe te passen. En dat zonder iets in te leveren op het gebied van linoleums sterke kanten zoals haar extreme duurzaamheid, lange levensduur en gezonde karakter.
28

FM onmisbaar bij ergonomie - maar waar begin je?

Zit u rechtop? Kunnen uw voeten bij de vloer en zijn uw schouders ontspannen? Hebt u uw bureaustoel precies goed ingesteld en is de muis die u gebruikt afgestemd op uw hand? Ongemerkt kan er ergonomisch gezien van alles mis gaan op de werkplek. Goed advies en goed materiaal zijn van essentieel belang voor de gezondheid van u en uw collega‘s. Alles bij elkaar een enorme klus. Dus waar begint u? Vijf handige eerste stappen.
30

Noodzaak aanbrengen permanente voorzieningen bij gebouwonderhoud

Als het om zwarte Piet gaat is het opvallend dat er nooit aandacht is voor het feit dat hij en zijn andere ‘zwarte’ collega’s veel onveilig en smerig werk verrichten en dat Inspectie SZW dit ongestraft toelaat. Terwijl normale werknemers en zzp’ers die werkzaamheden op hoogte verrichten de risico’s in een RI