Gehele blad

Stress op de werkplek verergert fysieke klachten

Gehele blad
4

Agenda/Bob

5

Nieuws, met onder andere:

- Depressie, kostenpost of volksziekte nummer 1?
- Digitale dementie ligt op de loer
- Samenwerken niet van nature, maar aangeleerd
- Stress op de werkplek verergert fysieke klachten
- Hoe slim is uw organisatie?
10

Led-verlichting niet gevaarlijk, mits slim toegepast

In een gezamenlijk onderzoek naar led-lampen voor huishoudelijk gebruik van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, het Agentschap Telecom en de Inspectie Leefomgeving en Transport eerder deze maand bleek dat geen van de 35 onderzochte ledverlichtingsystemen voldeed aan de wettelijke eisen en daarmee gevaar in het gebruik kan opleveren. Het nieuws sloeg in de verlichtingswereld in als een bom, maar voor de facilitair managers en gebouwbeheerders hoeft er niets aan de hand te zijn, aldus Eline Bakelaar van een Nederlandse producent van led-verlichting. Niet, omdat het om huishoudelijk gebruik zou gaan, want ook deze led-verlichting wordt in kantoorgebouwen toegepast, maar door een ander gebruik kunnen de negatieve effecten vermeden worden. Over de slimme toepassing van led-verlichting.
12

Gemeenten zien nog weinig voordelen in ESCo‘s

Het realiseren van energiebesparing door middel van een Energie Service Company is niet populair bij gemeentelijke vastgoedafdelingen. Veel vastgoed is niet geschikt en ESCo‘s zijn financieel niet interessant, zeggen diverse gemeenten die de mogelijkheden van een ESCo serieus hebben onderzocht. Anderen zijn nog zoekende. Een korte rondgang in gemeenteland.
14

Veranderende vormen van contractmanagement

Facilitair managers en gebouwbeheerders zien steeds vaker termen aan zich voorbijkomen, zoals PPS en DBFMO. Wat zijn dat, welke betekenis hebben deze voor hen en wat zijn de gevolgen voor het voeren van contractmanagement binnen dergelijke overeenkomsten? Een korte beschouwing over deze termen.