Gehele blad

Heet! Fm in spagaat bij 38 °C

4

2 weken verlies door trage ict

Belgische ambtenaren verkwanselen jaarlijks veertien werkdagen door ICT-problemen. Dit blijkt uit een enquete onder 3.500 werknemers. In Ned-erland is dit niet veel beter. Volgens een eerdere studie van de Universiteit Twente gaat ruim acht procent van onze werktijd verloren door haperende ICT, zo’n twee werkdagen per maand per fulltime werknemer. Dit kost het bedrijfsleven naar schatting 19 miljard euro per jaar.
4

HBO’er moet door tot zijn zeventigste

Het demografisch instituut NIDI meent dat hbo’ers en universitair geschoolden pas vanaf hun zeventigste jaar aanspraak mo-gen maken op de AOW. Daardoor kunnen laaggeschoolden met een zwaar beroep op hun 66e verjaardag met pensioen.de zwaardere zorgcliënten over. Daar zijn ze vaak niet op ingesteld.’
4

Medewerker met traditionele werkplek minder productief

Werknemers met een traditionele werkplek zijn veel minder productief dan hun flexibele collega’s. Medewerkers met een volledig digitale werkplek, de zogenoemde digital revolutionaries, zijn bijna zeventig procent productiever, zo blijkt uit recent onderzoek van Hewlett Packard. Ze weten elkaar een stuk sneller te vinden en werken daardoor beter samen.
5

Te hoge recycle-eisen voor kantoorartikelen

Utrechtse ambtenaren moeten gaan werken met zo duurzaam mogelijke nietmachines, markeerstiften en insteekmappen. Het vinden van een leverancier voor de gerecyclede kantoorartikelen verloopt echter moeizaam. De gemeente blijkt zulke hoge ’recycle-eisen’ te stellen aan nieuwe kantoorartikelen, dat er vrijwel geen leveran-cier is die aan de extreme vraag kan voldoen.
5

Heeft niemand meer een muisarm?

In 2000 bestelde toenmalig minister van Volksgezondheid Els Borst (D66) nog een RSI-rapport van tachtig kantjes bij de Gezondheidsraad. Inmiddels zoeken steeds minder mensen op de zoekterm RSI, blijkt uit gegevens van Goog-le Trends, de grootste zoekmachine op internet. Toch is ‘repetitive strain injury’ niet verdwenen.
5

Te lange reistijd reden om baan te weigeren

Vooral voor werkende Nederlanders met jonge kinderen is woon-werkverkeer een factor bij een baankeuze. Van hen zegt bijna driekwart dat de reistijd erg belangrijk is bij het oriënteren op een nieuwe baan. Bijna de helft van deze groep geeft aan een mooie functie zelfs aan zich voorbij te laten gaan, als het woon-werkverkeer te veel tijd in beslag neemt.
6

KLM test vliegveldrobot op JFK Airport New York

Op San Francisco International Airport en op John F. Kennedy International Airport in New York test KLM deze zomer een vliegveldrobot. De robot met de naam Care-E draagt je tas, brengt je naar de gate, zorgt dat je er op tijd bent, en meldt een eventuele gatewijziging tijdig. Als de proef slaagt, zal deze persoonlijke assistent ook op Schiphol gaan rondrijden.
6

800 extra laadpunten bij Rijkskantoren

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat 4% van de parkeerplekken van alle rijkskantoren voorzien van een laadpunt voor elektrische auto’s. Bij minimaal 125 rijkskantoren worden daarvoor de aankomende 4 jaar zo’n 800 laadpunten gerealiseerd om zo de transitie naar elektrisch rijden mogelijk te maken.
6

Leaseplan blijft grootste dankzij private lease

Leaseplan heeft zijn positie als grootste leasemaatschappij in Nederland verstevigd. Met een vloot van 162 duizend voertuigen, laat het Athlon Car Lease (111 duizend) ruim achter zich.
7

‘Politie wil verplicht register voor bewakingscamera’s’

Steeds meer mensen schaffen een beveiligingscamera aan om huis en haard te bewaken. De politie wil graag de mogelijkheid hebben om de beelden daarvan in te kunnen zien.
7

30% schoonmaakbedrijven heeft te weinig personeel

Volgens het UWV melden werkgevers in steeds meer beroepsgroep-en een tekort aan geschikt personeel. Volgens het rapport is de krapte vooral te zien bij technische beroepen, zoals bouw en instal-latie, industrie en autotechniek. Maar ook in de ICT, zorg, transport en logistiek, pedagogische en agrarische beroepen en bij dienstver-leners zoals schoonmaak en horeca is er gebrek aan personeel.
7

Sodexo-cao opmaat voor bredere sector

Sodexo heeft als eerste bedrijf in de facilitaire sector haar eigen cao. De medewerkers gaan er drie procent op vooruit en gaan meedelen in de winst. Het sociaal plan kan een aanjager zijn voor een bredere cao-vorming in de facilitaire sector.
8

Energieneutrale kazerne Aruba

Op de Marinierskazerne Savaneta op Aruba moet vol-gend jaar de energierekening met 30% naar bened-en. De mariniers moeten zuiniger en efficiënter met hun energie omgaan en meer zelf gaan opwekken. Het is de eerste stap naar een volledig energieneu-trale kazerne.
8

Te weinig digitale behendigheid voor HNW

Slechts 7 tot 18% van de bedrijven beschikt over de digitale behendigheid om oplossingen voor Het Nieuwe Werken te omarmen. Denk hierbij aan oplossingen om virtueel samen te werken of mobiel te werken. Dit blijkt uit onderzoek van Gartner.
8

5 minuten laden voor 100 km rijden

Bij het Van der Valk Hotel Eindhoven zijn vier superssnel-laders voor elektrische wagens geopend van 350 kW. Ze maken deel uit van een charging hub – een laadplein – voor in totaal vijftig elektrische auto’s en plugin-hybrides.
9

Reinigingsrobot maakt Utrecht CS schoon

De overkapping van de trappen bij de Stationshal van Utrecht CS gaan schoongemaakt worden door een reinigingsrobot. De gemeente Utrecht tekende daarvoor onlangs een contract voor de met de UT-start-up KITE Robotics. Het gaat specifiek om het reinigen van de overkapping van de trappen van de Stationshal van Utrecht CS naar de nieuwe trambaan.
9

Pand kwijt als kantoor niet zuiniger wordt

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen in Nederland een energielabel C of hoger hebben. Meer dan de helft, 43 miljoen m2 kantooroppervlakte – voldoet nog niet aan die norm, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Als dat over vijf jaar nog zo is, kunnen de bedrijven uit hun kantoor worden gezet. Eigenaren en huurders dreigen in grote problemen kunnen komen.
10

Elektrische testrijders

Tien testrijders uit de provincie Groningen gaan twee jaar lang in een elektrische lease-deelauto rijden. Zij doen mee aan het vervolgproject Testrijders van Natuur
10

Normen brandmelding en ontruiming op een lijn

De Nederlandse norm voor beheer, controle en onderhoud van brandbeveiligingsinstallaties, NEN 2654, deel 1, uit 2015 is geactualiseerd. Aanleiding hiervoor is de recente publicatie van het tweede deel van NEN 2654 voor ontruimingsinstallaties. Beide normen zijn op het gebied van de prestatie-eisen identiek aan elkaar en zijn alleen verschillend daar waar het gaat om de specifieke aspecten van branddetectie versus de aspecten van ontruimingsalarmering.
10

Meerderheid inkopers hanteert geen jaarplanning

55% van de inkopers maakt geen gebruik van een jaar-planning, terwijl 24% zelfs geen inkoopbudget bepaalt. En 28% van de inkopers bestelt slechts enkele maanden vooruit. Deze cijfers blijken uit een enquête van Manutan onder 728 inkopers/bestellers, werkzaam in de industrie, logistiek, bouw en dienstverlening.
23

Investeringen IoT stijgen met 13,6%

De International Data Corporation (IDC) voorspelt dat de Inter-net of Things (IoT) -uitgaven over vier jaar ruim 1,2 biljoen dol-lar zullen bereiken. De sector kent een samengestelde jaarlijkse groeipercentage (CAGR) van 13,6%, in de periode 2017-2022. Het zijn duizelingwekkende cijfers.
23

Op koers voor 2050

„Een eindige aarde kent nu eenmaal geen oneindige grondstoffen. Dus we kunnen of op zoek naar een tweede of zelfs derde planeet, of werk maken van een circulaire economie.” Het is staatssecretaris Stientje van Veldhoven menens, zo lijkt het. De tijd van spullen we-ggooien en verbranden is voorbij. „We werken hard om de Nederlandse economie in 2050 afvalvrij te krijgen.“
23

Alleen nog aardgasvrije nieuwbouw

De wettelijke verplichting voor netbeheerders om nieuwbouw aan te sluiten op het aardgasnet is per 1 juli vervallen. Concreet betekent dit een aansluitverbod voor bouwwerken waarvoor na die datum vergunningen zijn aangevraagd. Het gaat om alle bouwwerken: woningen en utiliteitsbouw. Er gelden echter uitzonderingen.
23

Nederlandse kantorenmarkt is crisisbestendig

De kantorenmarkt in de vijf grootste steden is sterker dan ooit en bestand tegen een eventuele recessie. Bij een economische terugval waarbij de vraag naar kan-toorruimte krimpt, zal er geen of weinig impact zijn op de verhouding vraag/aanbod in de markt. Op basis van de huidige situatie zullen de huurprijzen van kantoren de komende jaren sterk stijgen, zelfs bij een economische terugval. Dit blijkt uit een stresstest door internationaal vastgoedadviseur CBRE.