Gehele blad

Kantoorziekten: omstandigheden beter maar lang niet voorbij

4

Kantoorziekten: omstandigheden beter maar lang niet voorbij

Het muffe, ziekmakende klimaat in een gebouw, ontstekingen door overvloedig muisgebruik en diabetes door langdurig zitten: dergelijke kantoorziekten komen minder in het nieuws. Heeft preventie gewerkt? Een rondgang langs deskundigen leert dat vooral het nieuwe van deze ziekten eraf is, maar dat ze nog wel degelijk voorkomen ondanks verbeterde arbeidsomstandigheden.
7

Zorgsector maakt winst door verkoop vastgoed

Over de hele zorgsector steeg de winst vorig jaar gemiddeld met 1,8 procent, tegenover 1 procent in het jaar daarvoor. Een stijgende lijn dus. Toch is er reden voor bezorgdheid. De zorgorganisaties halen hun winsten namelijk niet uit de zorg, maar voor een groot deel uit het vastgoed.
7

Voiceprint maakt wachtwoord overbodig

‘Bei der Telekom ist meine stimme mein Passwort’. Met het uitspreken van deze zin kunnen klanten nu toegang krijgen tot hun klantenservice. Geen wachtwoorden meer of inloggen en de computer identificeert direct de voiceprint van de persoon in kwestie. Met deze methode denken spraaktechnologiespecialist Nuance Communications en Deutsche Telekom een ‘soepelere’ weg naar de klantenservice te bereiken.
7

Verbod op doe-het-zelven bij defensiegebouwen

De provincie Utrecht meldde in november 2017 bij Defensie chroom-6 houdende verf te hebben aangetroffen op gebouwen op voormalig vliegbasis Soesterberg. Hierop heeft Defensie het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) direct laten onderzoeken of er op meer vastgoed van Defensie chroom-6 houdende verf zit. Uit het recent afgeronde onderzoek blijkt dat chroom-6 houdende verf frequent kan zijn toegepast op defensievastgoed.
9

The Edge krijgt 30.000 sensoren

Het zeer duurzame kantoor van Deloitte Amsterdam – ‘The Edge’ – wordt de komende tijd omgetoverd tot een technologisch bolwerk. Maar liefst 30.000 sensoren worden geïnstalleerd, waarbij de verzamelde gegevens via Internet of Things (IoT)-technologie gebruikt zullen worden om de werkbeleving van de professionals van Deloitte naar een hoger niveau te tillen.
9

Gratis water op 200 stations

Op 200 treinstations plaatst NS drinkwaterpunten neerwaar reizigers hun flesje water gratis kunnen bij- vullen. De spoorwegen willen zo plastic afval op stations terugdringen en een gezonde leefstijl promoten. Alkmaar krijgt eind deze maand de primeur van het eerste tappunt, de overige punten verrijzen voor eind 2019. Ze worden neergezet op locaties waar veel reizigers passeren, bijvoorbeeld op het stationsplein. Drie miljoen euro trekt NS uit voor het project.
9

Informatieplicht energiebesparing per 1 juli 2019

Energie besparen is een belangrijke stap in het beperken van de uitstoot van broeikasgassen (CO2). De plicht tot energiebesparing is daarom vastgelegd in Activiteitenbesluit milieubeheer. Inrichtingen van bedrijven en instellingen die meer dan 50.000kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) per jaar gebruiken, hebben een energiebesparingsplicht. Volgend jaar wordt de wet uitgebreid met een actieve informatieplicht.
11

De laatste keer omhoog kijken naar de verlichting

Licht is een essentieel onderdeel van iedere leef- en werkruimte, maar er wordt eigenlijk niet naar omgekeken totdat het niet meer werkt. Bas van Tilborg, bestuurder van XYZTEC, besloot het deze keer anders aan te pakken met zijn kantoor in Panningen. Toen de TL-verlichting het weer begaf, ging hij op zoek naar een meer toekomstbestendige oplossing: LED-verlichting met draadloze lichtbesturing.
12

Koffieafval niet hergebruikt door regelgeving

Koffieafval kan de kwaliteit van de landbouwgrond verbeteren. Maar regelgeving staat grootschalig gebruik voorlopig in de weg, zo ervaren koffiebranderij Pelican Rouge en Klompe landbouw.
12

Deelautodienst krijgt permanente parkeerplekken op Schiphol

In de parkeergarage van het World Trade Center op de lucht- haven zijn zestien parkeerplaatsen met acht laadpalen gereserveerd voor de Smarts Fortwo. Hoewel Car2go’s in Amsterdam overal op straat geparkeerd kunnen worden, hebben de autootjes op de luchthaven vaste plekken. Om te garanderen dat een auto voldoende actieradius heeft om in Amsterdam te komen, geeft Car2go incentives aan klanten die de auto aan de lader parkeren.
12

Nederlandse militairen krijgen tóch winterjas

De Nederlandse militairen die meedoen aan de NAVO-oefening Trident Juncture in Noorwegen hoeven toch niet hun eigen koudweeruitrusting te regelen. Defensie heeft uiteindelijk genoeg warme kleding kunnen aankopen, schrijft Barbara Visser (staatssecretaris van Defensie) aan de Tweede Kamer.
13

Bijtelling zakelijke fiets naar 7%

Het kabinet heeft de bijtellingsregels voor het privégebruik van een zakelijke fiets, vereenvoudigt naar 7 procent. Goed nieuws, menen RAI Vereniging, ANWB, de Fietsersbond, Natuur
13

Gappen van de baas

Iets meer dan de helft van de werkende Nederlanders stopt op het werk wel eens ongevraagd iets in zijn tas voor privégebruik. Dit kan een flinke kosten-post zijn voor een organisatie. Stelen van de baas kan een gegronde reden voor ontslag zijn. Uit een enquête van TNO blijkt dit de ontslagreden te zijn bij één op de 55 beëindigde arbeidscontracten.
13

Inkoper wil efficiënter werken

Een ruime meerderheid van de inkoopverantwoordelijken in Nederland denkt tot wel 10 uur per week te kunnen besparen op het inkoopproces. Recent onderzoek van Manutan laat zien dat er vooral te veel tijd besteed wordt aan prijsvergelijkingen, oriëntatie en zoektocht naar het juiste product en ten slotte aan het bestelproces zelf. Ook het intern laten accorderen van bestellingen scoort hoog.
15

AR helpt bij inchecken

Voor KLM-passagiers die de juiste telefoon met een camera bezitten, is het voortaan heel eenvoudig om te zien of hun handbagage de juiste afmetingen heeft. Voor deze nieuwe service past de luchtvaartmaatschappij augmented reality toe. De AR-handbagagecheck gebruikt een transparante, virtuele koffer, die aangeeft wat de toegestane afmetingen zijn voor handbagage aan boord van het vliegtuig.
15

Vroeg op voor een vrij bureau

Ambtenaren van de gemeente Rotterdam moeten steeds vroeger opstaan om een werkplek te kunnen bemachtigen. De schaarste aan werkplekken in het gebouw De Rotterdam aan de Wilhelminakade is zo groot dat de ambtenaren ‘s morgens vroeg al staan te dringen voor een plekje.
15

Zakelijke post blijft een dag langer liggen

PostNL wil dat postbezorgers elke dag van de week met ongeveer even volle tassen op pad gaan. Dat betekent dat zakelijke brieven die geen directe haast hebben, voortaan soms een dag langer blijven liggen. Post die consumenten in de brievenbus stoppen, wordt wel gewoon de volgende dag bezorgd.
17

Week van de Werkstress 2018

Van 12 tot en met 15 november 2018 vindt de vijfde Week van de Werkstress plaats. Dit jaar ligt de focus op preventie en het vergroten van werkplezier. Doel is dat in deze week zo veel mogelijk organisaties met hun medewerkers preventie van werkstress op de agenda te zetten door plezier op de werkvloer centraal te stellen.
17

Nieuwe leerstoel: Succesvol ouder worden op het werk

Het College van bestuur van de Open Universiteit heeft dr. Annet de Lange benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Succesvol ouder worden op het werk’. Het onderzoek binnen deze bijzondere leerstoel focust op psychologische mechanismen die bijdragen aan duurzame inzetbaarheid, zoals werkvermogen, competenties, zelfmanagement, eigenaarschap en de motivatie van werkenden tot aan hun (uitgestelde) pensioen.
19

Nieuwe NEN kwaliteits meetsysteem schoonmaak

Een nieuwe NEN-norm is van kracht in de schoonmaakbranche. NEN 2075 bevat een systeem dat aan de hand van objectieve criteria de kwaliteit van de schoonmaakdienstverlening vaststelt. De norm is 10 september gepubliceerd. De norm heet voluit NEN 2075: 2018 ‘Kwaliteitsmeetsysteem en procescontrolesysteem voor de schoonmaakdienstverlening’.
19

Groot vertrouwen in flexplek

Gemiddeld spenderen we zo’n twintig procent van ons leven op kantoor. Daarom is het enorm belangrijk dat je kantoor een fijne werkruimte is en voorzien is van de nieuwste technologieën. Een van de meest belangrijke dingen op kantoor is dat het vertrouwen in het personeel uitstraalt.
19

Medewerkers surfen tijdens snelle lunch

De helft van de Amerikaanse werknemers luncht 30 minuten of minder, 29 procent werkt tijdens de lunch gewoon door. Dit blijkt uit onderzoek van Office Team onder 2.800 werknemers, werkzaam in kantooromgevingen in 28 Amerikaanse steden. Tijdens de lunch blijkt de smartphone nooit ver weg te zijn.
22

Hoe continueer en versterk je gezond werken beleid?

Wat doe je als je preventie- arbo medewerker ziek is? In deze casus heeft het volgende plaatsgevonden.
23

UNETO-VNI wordt Techniek Nederland

UNETO-VNI gaat verder onder de naam Techniek Nederland. Het bestuur van de vereniging heeft dat op 6 september in een speciale vergadering besloten. De vereniging voor ondernemers in de installatiebranche en de technische detailhandel voert de nieuwe naam in op 15 januari 2019.
23

Naast MaaS nu ook VaaS

Naast Mobility as a Service is ook Vastgoed-as-a-Service, ook bekend als VaaS, een nieuw fenomeen in opkomst. Het betreft de commerciële vastgoed-markt waarbij bedrijven in plaats van langdurig (kale) vierkante meters huren (of kopen) nu compleet ingerichte werkomgevingen inclusief (facilitaire) services afnemen van de verhuurder.
24

Inmiddels 17.500 publieke laadpalen

Ruim 250 gemeenten hebben inmiddels gebruik gemaakt van de Rijksbijdrage laadinfrastructuur. In tien gecombineerde aanvragen is voor 8.847 laadpalen een rijksbijdrage gevraagd. Meer dan 5.000 laadpalen zijn er volgens planning ge- plaatst.
24

Garantie van oorsprong stuwt prijs groene energie op

In de afgelopen maanden heeft de stijging van de prijs van de Garanties van Oorsprong (GvO’s) ervoor gezorgd dat groene stroom uit Nederland inmiddels tot de duurste van Europa behoort.
24

G4S weer de grootse

G4S is weer de grootste particuliere beveiligingsorganisatie (PBO) van Nederland. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de branche die door de redacvtie van Security Management op een rijtje werden gezet.
25

De keerzijde van deeltijdwerk

Uit de vorige maand gepubliceerde studie ‘Het potentieel pakken’ van McKinsey Global Institute blijkt onomwonden dat de achterstand van vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt economische ontwikkeling belemmert.
26

Het ideale gebouw: veilig, comfortabel en efficiënt

Door innovatie en de ontwikkeling van nieuwe technologieën verandert het bedrijfsleven. Lijkt het nou allemaal steeds sneller te gaan? De 1e industriële revolutie begon omstreeks 1600 en duurde zo’n 150 jaar. De 2e industriële revolutie duurde nog maar zo’n 100 jaar en de 3e circa 60 jaar. Nu zitten we middenin de 4e industriële revolutie en er wordt inmiddels al gesproken over wat de 5e gaat brengen. Het lijkt dus niet alleen zo, de veranderingen gáán steeds sneller. Dit heeft niet alleen zijn weerslag op de industrie en de manier hoe we producten produceren, maar ook op het bedrijfsleven.