Gehele blad

Verplicht C-label noopt tot actie

4

Verplicht C-label noopt tot actie

Lang niet alle betrokkenen zijn voor-bereid op het verplichte energielabel C voor kantoren in 2023. Veel kantoorruimte zit nog niet op dat niveau, maar ook is voor vastgoedeigenaars en huurders niet alles duidelijk. Wel wordt geadviseerd rekening te houden voor opschaling naar label A in 2030 en in geval van huur dat gebruikers in gesprek gaan met de eigenaar.
7

Draagvlak beveiligers voor code verantwoordelijk marktgedrag groeit

Op Lelystad Airport ondertekenden vorige maand 13 beveiligingsbedrijven de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Het aantal ondertekenaars betrokken bij aanbestedingen van beveiligingswerkzaamheden is nu gegroeid naar 186. Daarmee, zo stelde Leen van der List (FNV), de gastheer namens de Codekamer Beveiliging, wordt het draagvlak onder de Code behoorlijk verbreed.
7

Inkoop diensten telt mee voor banenafspraak

Staatssecretaris van Ark (Ministerie SZW) heeft aan de Tweede Kamer laten weten, inkoop van diensten voor de banenafspraak mee te laten tellen bij de inkopende werkgever. Dit schrijft ze in een brief waarin een breed offensief wordt gepresenteerd om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.
7

‘Geen pincode voor diefstalgevoelige AED‘s‘

Ondanks dat er jaarlijks tientallen worden gestolen, mogen AED’s in de openbare ruimte niet achter slot en grendel gaan. Dat adviseren enkele grote fabrikanten en distributeurs van Automatische Externe Defibrillatoren in Nederland. Zij namen samen het initiatief voor de website gestolenaed.nl, waar verdwenen AED’s worden geregistreerd. Doorverkopen in Nederland is zo nagenoeg onmogelijk.
9

WTC Utrecht eerste WELL Building

Het nieuwe WTC Utrecht, dat vorige maand werd geopend, is gebouwd op een van de meest centrale locaties in Nederland, direct naast Utrecht Centraal Station. Het is het eerste grote kantoorgebouw in Nederland dat binnenkort een WELL Building Standardcertificaat (gezondheid en welzijn personeel) zal ontvangen en tevens een BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat (duurzaamheid van het gebouw) krijgt.
9

‘Geef sociale werkvoorziening een tweede leven‘

De sociale werkvoorziening (SW) moet een ‘tweede leven’ krijgen, want nu zitten te veel mensen met een beperking werkloos thuis. Dat zeggen VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer en SP-leider Lilian Marijnissen in een brief aan het kabinet. In elke arbeidsmarktregio zou tenminste één goed draaiende SW moeten komen.
11

Nieuwe cao Particuliere Beveiliging

Na een lang traject van actievoeren, stakingen op Schiphol en een landelijke stakingsdag hebben de leden van FNV ingestemd met een nieuwe cao Particuliere Beveiliging. Deze geldt voor circa 30.000 particuliere beveiligers door het hele land.
11

Sodexo al 14 jaar trotse koploper in DJS Index

Sodexo heeft haar positie als het best beoordeelde bedrijf in haar branche in de Dow Jones Sustainability Index (DJSI) voor het veertiende opeenvolgende jaar gehandhaafd. Sodexo scoorde het hoogst in haar sector op een aantal gebieden, waaronder de lokale impact van bedrijfsactiviteiten, ontwikkeling van menselijk kapitaal en milieubeleid
11

Contactloos betalen nu populairder dan pinnen

Contactloos met een pasje afrekenen aan de kassa is het ‘ouderwetse’ pasje in het apparaat steken voorbijgestreefd. Volgens betalings- en technologiebedrijf Mastercard gaat sinds juni dit jaar meer dan de helft (51 procent) van alle bankpasbetalingen in Nederland contactloos.
12

Zakelijke rijder wil ‘tussenauto‘

Zakelijke rijders willen vanwege de lage bijtelling graag elektrisch rijden. Er is echter nog steeds weinig keuze in elektrische auto’s. Veel zakelijke rijders zijn bereid hierop te wachten en 65% geeft aan de voorkeur te geven aan een ‘tussenauto’ voor één of twee jaar om daarna zo snel moge-lijk toch elektrisch te gaan rijden.
12

Geschikte detectieapparatuur nieuwe eurobiljetten

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de nieuwe, in om-vang kleinere, biljetten van 100 en 200 euro gepresenteerd. De vernieuwde groene en goudgele briefjes zijn voorzien van een speciaal smaragdgroen cijfer en een hologram met kleine €-tekens en het portret van de mythologische figuur Europa. Eerder kregen andere eurobiljetten al vergelijkbare nieuwe echtheidskenmerken. De ECB heeft tevens de lijst met geschikte detectieapparatuur vernieuwd.
13

Inkoopkosten zorg fors omhoog door btw-stijging

De kabinetsplannen voor verhoging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent betekenen voor de zorgsector een stijging van de inkoop-gerelateerde exploitatiekosten met 174 miljoen euro. Dat becijfert inkoopcoöperatie Intrakoop. Vooral de curesector krijgt een forse extra rekening van 104 miljoen euro. De kosten van organisaties in de care stijgen met 70 miljoen euro.
13

Kroket en frikadel bij Avans 50 cent duurder

De kroketten en frikadellen zijn dit studiejaar een stuk duurder geworden bij Avans Hogeschool. Cateraar Eurest heeft in overleg met de hogeschool besloten de prijs aan te passen van 45 cent naar 95 cent.
13

Hoge duurzaamheidsscores Nederlandse multinationals

De Nederlandse bedrijven DSM, Unilever en Signify zijn uitgeroepen tot de meest duurzame bedrijven van hun sector wereldwijd. Dat werd bekend gemaakt door de Dow Jones Sustainability World Index.
15

Baas kan helpen bij stoppen met roken

Stoppen met roken blijkt kansrijker als mensen op hun werk een groepstraining volgen en beloond worden voor hun prestatie. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Maastricht. Van alle deelnemers aan de stoptraining bleken degenen die hiervoor werden beloond significant vaker na een jaar nog steeds niet te roken.
17

Jetdrogers blijven bacterienesten

Uit een nieuwe praktijkstudie van ETS blijkt wederom dat er aanzienlijk minder bacteriële besmetting is in toiletruimten wanneer ze voor het drogen van de handen uitgerust zijn met papieren handdoeken in plaats van dat er jetdrogers worden gebruikt.
17

Keurmerken helpen arme boer nauwelijks

Landarbeiders in ontwikkelings-landen hebben nauwelijks baat bij de duurzaamheidskeurmerken die zijn ontwikkeld om hen vooruit te helpen. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Onder-nemingen (SOMO).
17

Zeeuwse bedrijven betalen het snelst hun rekening

Zeeuwse bedrijven betalen hun rekeningen het snelst, na gemiddeld 38,8 dagen, die in Flevoland nemen het langst de tijd en maken pas na gemiddeld 41,7 dagen geld over. Dit blijkt uit onderzoek van zakelijke informatieleverancier Graydon. Opvallend in het onderzoek is ook dat bedrijven in het derde kwartaal van dit jaar hun rekeningen flink later hebben betaald. Gemiddeld deden ze er 0,7 dagen langer over om te betalen en moesten hun leveranciers 40,6 dagen wachten op hun geld.
19

Eerste DBM

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft samen met het ministerie van Financiën besloten om de verbouwing van het Herman Gortercomplex in Utrecht tot rijkskantoor volgens een DBM
19

Meer structuur voor gebouwbeheerders

Een effectief gebouwbeheersys-teem (GBS) zorgt voor een integrale besturing en bediening van alle technische installaties, zoals de centrale verwarming, de luchtverversing en luchtbehandeling, maar bijvoorbeeld ook de zonwering en de verlichting. Wanneer het ontwerp van een GBS niet bij aanvang al is opgezet voor al deze functies brengt dat later onnodige kosten met zich mee.
19

Met PHI Factory naar duurzamere wereld

PHI Factory is de winnaar van de ‘ABN AMRO Innovation Challenge Award 2018’. De start-up ontving de prijs op het Green Buildings Congres met hun online tool de PHI Accelerator. PHI Factory versloeg 40 state-of-the art producten en ideeën voor duurzaamheid.
22

Elektronisch sluiten: met de juiste keuze, een efficiënte oplossing

Een veelgehoorde kreet van een eindgebruiker, op het moment dat hij voor de beslissing staat een nieuw sluitsysteem aan te schaffen, is dat een elektronisch sluitsysteem veel duurder is dan een traditioneel mechanisch systeem. Maar is dit inderdaad ook het geval? Misschien is dit systeem wel duurder in aanschaf, maar hoe zit over de totale levensduur van een sluitsysteem?
23

Amsterdam wil aanpak misstanden hotelschoonmaak

De gemeente Amsterdam wil een actieve rol gaan spelen in de bestrijding van misstanden in de hotelschoonmaak. Dat blijkt uit de reactie van de gemeente op schriftelijke vragen van gemeenteraadslid Boomsma (CDA). Het is een belangrij-ke stap in de campagne van CNV Vakmensen om uitbuiting van schoonmakers tegen te gaan.
23

Diederik Samsom: ‘waardeloze energielabels‘

„Het is eigenlijk een hopeloos ding, dat energielabel voor kantoren. Bovendien is het een waardeloze ambitie, als ik het plat mag zeggen.” Aan het woord is Diederik Samsom. En dat zijn pittige uitspraken voor iemand die voorzitter is van de Klimaattafel Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord. Het klinkt zelfs somber, maar dat is Samsom juist niet.
25

Circl paviljoen in de prijzen

Circl, het circulaire paviljoen van de ABN AMRO aan de Zuidas, heeft de ELCA Trend Award gewonnen. De prijs werd door de ontwerpers van Donkergroen in ontvangst genomen. Circl is zeven dag per week geopend en bestaat uit horeca-, event- en werkruimten en gaat uit van zo min mogelijk verspilling en zoveel mogelijk hergebruik.
25

Nederlandse bedrijven nog huiverig voor IoT

Van de Nederlandse bedrijven die gebruikmaken van Internet of Things (IoT) zag 51% hun omzet hierdoor groeien. Toch maken Nederlandse bedrijven nog maar mondjesmaat gebruik van IoT-oplossingen: slechts 6,7% heeft al IoT-projecten lopen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Vodafone onder ruim duizend Nederlandse bedrijven.
26

Koffie: meer keuze, meer kwaliteit

Het is misschien wel de belangrijkste facilitaire basisvoorziening in een organisatie: koffie. Het onderwerp blijft ons bezighouden en iedereen heeft er wel een mening over. De afgelopen jaren zijn er flinke verschuivingen geweest in hoe we het liefst onze koffie op kantoor drinken. Wat zijn de opvallendste koffietrends voor 2015?