Gehele blad

gehele blad

PERSONEEL EIST PLEZIER!
4

Personeel eist plezier en beleving op de werkplek

Beleving speelt een steeds prominentere rol voor organisaties om personeel aan zich te binden of talent binnen te halen. Een goed salaris of een mooi glimmend kantoor is allesbehalve voldoende. Een medewerker wil anno 2018 een goed gevoel overhouden na een dag arbeid. Hoe kan je daar facilitair op inspelen?
7

Onderzoek risicovolle gebouwen

Gemeenten moeten van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) naar aanleiding van de brand in de Grenfell Tower in Londen een lijst maken van de meest risicovolle gebouwen. Ook moet onderzocht worden of de gevels van deze panden voldoen aan de bouwregels. De minister wilde eigenlijk eerst het Britse onderzoeksrapport naar de brand afwachten, maar dat loopt vertraging op.
9

Acht procent minder voedselverspilling in Zuidas

In Nederland verdwijnt 40 kilo voedsel per persoon per jaar in de afvalbak. Ook veel bedrijven en hun cateraars kampen met onnodige voedselverspilling. Door dit aan te pakken kan veel voedsel, en ook veel geld worden bespaard. Begin dit jaar startte GBC Zuidas samen met Wastewatchers een project tegen voedselverspilling bij bedrijven in Zuidas. Dit resulteerde in een daling van voedselverspilling van gemiddeld 8% per categorie.
11

we vergaderen ons suf

Het poldermodel dat zo kenmerkend is voor Nederland zien we terug in de kantoortuinen. Ook daar wordt een belangrijk deel van de werkdag besteed aan overleg. Nederlanders zitten per maand 29 uur en 39 minuten in vergaderingen. Deze meetings kosten de werkgever daardoor op jaarbasis 6.508 euro. Dit geld wordt deels verspild omdat liefst 85 procent van de werknemers aangeeft aan het eigen bureau productiever te zijn dan tijdens vergaderingen.
13

Veiligheid belangrijkste bij aanschaf zakelijk telefoon

Een regelmatige veiligheidsupdate is het belangrijkste aankoopcriterium voor zakelijke smartphones. Dat blijkt uit onderzoek van HMD Global. 95% Van de inkopers in West-Europese bedrijven met meer dan 50 werknemers hecht grote waarde aan de levering van regelmatige en snelle beveiligingsupdates.
15

Facts

Tijdens het seminar ‘Groenblauwe daken voor een leefbare stad’ in Nijmegen, presenteerde de Green Deal Groene Daken de Facts
17

Thuis denken we productiever te zijn

Voor veel werknemers is kantoor niet de plek waar ze het liefst zijn om een belangrijke taak of project af te ronden. Het Amerikaanse bedrijf Flexjobs voerde onderzoek uit onder 3.100 professionals en concludeerde dat 93 procent van hen liever buiten kantoor werkt, waarbij thuis (51 procent) de voorkeur krijgt.
19

Extra herfstpunten voor fietsend personeel

In het najaar op de fets naar je werk? Doen, zegt duurzaamheidsorganisatie Cleantech Regio. Juist nu doe je er volgens het bedrijf goed aan om de fets uit de schuur te pakken. Maar hoe krijg je personeel met dit gure weer uit de warme auto?
22

Digitale media in publieke ruimten

Buitenreclame, of beter gezegd Out of Home (OOH), is bezig om in een snel tempo te digitaliseren. Analoge objecten worden voorzien van hoogwaardige schermen en op allerlei locaties worden nieuwe hightech led-schermen geplaatst met soms enorme afmetingen. De ontwikkeling is niet te stuiten. Volgens de directeur van het Nationaal Advies Bureau Buitenreclame (NABB), Fred Kuhlman, is nu zo’n 15% van het OOH-reclamebudget digitaal. In 2020 zal dit aandeel gegroeid zijn naar 25%.
23

Kogelvrije vesten voor ambulancepersoneel

Ambulancepersoneel in heel Nederland krijgt kogel- en steekwerende vesten en helmen. Alle regionale ambulancediensten nemen het advies van Ambulancezorg Nederland om de beschermende kleding aan te schaffen, over.
25

Sensoren op de werkvloer

Tegenwoordig is het heel normaal om je gezondheid, ftness-activiteiten en andere aspecten van je persoonlijk leven met sensoren in de gaten te houden. Zoals wel vaker gebeurt met het gebruik van nieuwe technologie, hobbelt de zakelijke markt achter de consument aan. Maar de quantifed self-beweging komt nu ook snel naar de werkvloer.
26

Gezond akoestisch binnenklimaat met ‘bouw-biologische’ richtwaarden

Het binnenklimaat in gebouwen staat in veel media hoog op de agenda. Akoestiek is een van de aspecten van het binnenmilieu die niet altijd de aandacht krijgt die het verdient. Akoestiek heeft, net als licht, een positieve invloed op vitaliteit en prestaties van mensen. Dat is goed voor ons welbevinden en goed voor de economie. Als het binnenmilieu zorgvuldig wordt ontworpen en gerealiseerd neemt de arbeidsproductiviteit tussen ca. 6 en 14% toe. De extra investeringen worden ruimschoots goedgemaakt door de hogere productiviteit (en tevredenheid) van werknemers. In kantoren wordt het economische voordeel van een goede akoestiek nog onvoldoende onderkend. Hoe creëer je een goede akoestiek en hoe wordt dat bepaald?
27

Relatie tussen schoonmaak en griep

Scholen hebben grote moeite om vervanging te vinden voor docenten die geveld zijn door de griep. In Amsterdam werden twee klassen van de Peetersschool in Zuid in februari bijvoorbeeld naar huis gestuurd, in een andere klas werd een moeder met lesbevoegdheid voor het bord gezet. Niet alleen in Amsterdam worden leerlingen naar huis gestuurd omdat de juf of meester ziek is en er geen vervanger is. De Nederlandse viroloog Ab Osterhaus pleitte al voor een griepprik voor docenten. Verder zorgt een griepgolf natuurlijk ook bij de leerlingen voor lege stoeltjes in de klas.
31

Erasmus MC verbetert inkoop echoapparatuur

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gaat een strategisch partnerschap aan met Philips op het gebied van echografe. Philips draagt voor de komende 5 jaar zorg voor de volledige levering, het beheer en onderhoud, de educatie en optimalisatie van de mid- en high-end echografesystemen voor alle afdelingen van het Erasmus MC
35

Helft overheidsgebouwen is niet duurzaam

Duurzame kantoorpanden die gebruik maken van zonne-energie, goed geïsoleerd zijn en waar gebruik wordt gemaakt van een goed lichtplan met led-lampen. De Nederlandse overheid zet hoog in op duurzame kantoorgebouwen. Maar 52 procent van de voorraad kantoren van diezelfde overheid, blijkt een energielabel te hebben dat onder C ligt. In totaal is er 4,3 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte waar energielabel D, E, F of G op zit. En dat betekent dat de Nederlandse overheid voor een flinke klus staat, want in 2023 moeten kantoren minimaal label C dragen. Dat houdt in: verduurzamen of slopen. Een grote uitdaging, maar volgens de kenners niet helemaal onmogelijk. Vaak zijn kantoorpanden met een paar aanpassingen al stukken duurzamer te maken. Al kost dat wel veel tijd, geld en planning.