Gehele blad

Gehele blad

Bewustwording zorgt voor meer groene daken in Groningen
4

Hoge strafeis na vondst lab met drugsafval

Elf drugscriminelen die chemicaliën vanuit Polen naar Nederland smokkelden, hoorden begin oktober in totaal 34 jaar cel eisen. Daarvan is zeven jaar voor leider Ad van V. (38) uit Eindhoven. Een deel van de chemicaliën ging naar zijn drugslab in een bedrijfspand in Zaltbommel, waar weglekkende stoffen de riolering aantastten en zo een groot gevaar vormden voor de volksgezondheid.
5

Joost van Oostrum nieuwe voorzitter RIONED

Joost van Oostrum, burgemeester van Berkelland, wordt voorzitter van Stichting Rioned. Hij volgt Hans Gaillard op. Gaillard, burgemeester van Son en Breugel, treedt af omdat zijn zittingstermijn erop zit. De maximale bestuursperiode bedraagt bij de stichting 9 jaar.
6

City Intelligence Lab vraagt burgers hoe hun stad koel te houden

Door de vele daken en gevels absorberen stedelijke gebieden overdag veel meer zonnestraling dan onontwikkelde gebieden. Door al het asfalt of andere stenen oppervlakten moet water via de riolering worden afgevoerd, waardoor het niet meer beschikbaar is voor de planten die het nodig hebben. Dit is problematisch omdat water en planten de beste middelen zijn om warmte te bestrijden. De burger zelf wordt nu gevraagd om mee te denken om het probleem tegen te gaan.
7

Melding rioolproblemen via app

Losliggende bestrating, een omgewaaide boom, een straatlantaarn die niet brandt of illegaal achtergelaten afval. Sinds 2 september kunnen inwoners van de gemeente Zwartewaterland een melding over de openbare ruimte doorgeven via de MijnGemeente App. Ook voor wateroverlast en rioleringsproblemen kunnen bewoners er terecht.
8

Grondwaterbeheer snel in ontwikkeling

Het denken over grondwaterbeheer gaat sinds de droogte van 2018 snel. Dat zegt Klaasjan Raat (KWR) die afgelopen voorjaar samen met enkele collega’s een pleidooi hield voor een strategischer en proactiever beheer van grondwater. Intussen gaat Limburg over op noodmaatregelen.
10

Subsidie op basis van dakoppervlak

Het blijft borrelen op het gebied van klimaatvriendelijke maatregelen binnen het waterbeheer. De Brabantse gemeente Waalre gaat een subsidieregeling instellen om bewoners te stimuleren een koppeling te maken met een buis voor schoon water. Het voorstel: hoe groter het dak, hoe hoger de subsidie. Het is nog niet bekend hoe groot de animo is. Er wordt begonnen in een pilotgebied, met de bedoeling de regeling uit te breiden.
12

Bewustwording zorgt voor meer groene daken in Groningen

Tien jaar groene daken in Groningen en het eind is nog niet in zicht. Niet als het ligt aan het dagelijks bestuur en de gemeenteraad. En ook niet als het ligt aan Anne Helbig, sinds 2010 betrokken bij de subsidieregeling als beleidsmedewerker Water.
15

Financiële bedrijfstak zet handtekening onder klimaatakkoord

De financiële bedrijfstak, waaronder verzekeraars, vijftig banken, vermogensbeheerders en pensioenfondsen, zette als eerste sector hun handtekening onder het Klimaatakkoord.
16

Stront als ‘onze tweede lieve heer’

Jarenlang werden menselijke uitwerpselen als zeer nuttig gezien: de boeren gebruikten de stront als mest voor hun grond. Bij de fusie tussen Tongelre en Eindhoven, een eeuw geleden, was poep zelfs de reden waarom de Tongelrenaren liever niet bij de grote stad gingen horen. In een recent verschenen documentaire vertelt een historicus meer over de Tongelrese fascinatie voor poep. Maar ook in andere steden was de menselijke ontlasting een geliefde mest voor de boeren. In en rond Den Bosch werd het zelfs tot aan het einde van de negentiende eeuw gebruikt.
18

Levende gebouwen met energieopwekkende riolering

De naar eigen zeggen ‘s werelds eerste hub voor levende huizen is gestart in Engeland. Riolering maakt deel uit van het project, waarbij stroom moet worden opgewekt uit poep. Zodat je telefoon kan worden opgeladen dankzij het toilet. Volgend jaar wordt een biologisch huis als grote blikvanger van het project gebouwd.
20

Het riekt...

Fraude is van alle tijden en kent vele vormen. Daarnaast komen er steeds weer nieuwe variaties bij. Denk aan fraude in de bouw, met verzekeringen, uitkeringen, spookfacturen, aanbestedingen enz. Ondanks alle pogingen van onder meer VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten), MKB Nederland en Autoriteit Consument
22

Riolering broedplaats voor muggen en vliegen

Vooral in de zomermaanden kunnen ze zorgen voor flink veel overlast: vliegen en muggen. De laatste jaren lijkt de overlast toe te nemen en dat heeft alles te maken met de klimaatverandering. De hogere temperaturen en fikse buien in korte tijd zijn voor muggen en vliegen een walhalla. Hoewel er vanuit heel Nederland dit jaar veel klachten kwamen, was het vooral in de Amsterdamse wijk De Baarsjes en in het Limburgse Brunssum behoorlijk erg. En niet alleen in de zomer.
24

Haarlem eert ‘Helden van de Straat’ met campagne

De gemeente Haarlem voert samen met aannemersbedrijven sinds deze zomer de campagne ´Helden van de straat´, voor rioleringswerkers en andere vakmensen die iedere dag hard aan het werk zijn voor de realisatie van een droge en schone stad. Dit is een zogenoemde bewustwordingscampagne gericht op de inwoners van Haarlem, bezoekers van de stad en raadsleden.
26

Lincolnpark: circulaire wijk van de toekomst

In opdracht van gemeente Haarlemmermeer wordt gewerkt aan de voorbereidingen van Lincolnpark, een nieuwe circulaire woonwijk in Hoofddorp zuidoost die innovatief en toekomstbestendig is met betrokken en verantwoordelijke inwoners.
28

Rommel in riool: een voortdurend probleem

Doekjes en vet komen nog altijd veelvuldig in het riool terecht. Ondanks allerlei campagnes die aandacht besteden aan de problemen die dit veroorzaken. Is het een hopeloos probleem of valt het wel mee? Zijn meer recyclebare materialen een oplossing of valt gedrag te beïnvloeden met tarieven?
30

Riolering ontlasten met netwerk van regenputten

Ons klimaat verandert, daar is geen discussie over. Periodes van droogte worden afgewisseld met hevige regenbuien die steeds meer in de vorm van een piek aankomen op de bodem. Een ware belasting waar veel rioleringsstelsels niet op berekend zijn. Aquafin onderzoekt momenteel of een slimme sturing van het regenwater een kostenbewuste maatregel kan zijn om overstromingen te voorkomen zonder kostbaar water weg te voeren via de riolering.